top of page

משפחה וחגים

כמה משפחה חשובה?

 

פסח

ט"ו בשבט

פורים

כמה משפחה חשובה?

לוח ארועים

16 ינואר

18:00 - ר"ה לאילנות

חג ט"ו בשבט

16 מרץ

19:00 - קריאת המגילה

י"ד באדר - פורים

14 אפריל

19:30 - סדר פסח

י"ד בניסן - פסח

ט"ו בשבט

 

ט"ו בשבט הוא תאריך חקלאי-הלכתי בארץ ישראל, המצוין בלוח השנה העברי כראש השנה לאילנות.‏[1] תאריך זה קובע לגבי כמה מצוות הקשורות בפירות האילן, כגון נטע רבעי ותרומות ומעשרות. בתקופת העליות שלפני קום המדינה היה בו רושם מיוחד של חגיגה בסימן התעוררות האומה לתחיית היישוב בארץ ישראל‏[2]. כיום מצוין ט"ו בשבט גם כמעין חג טבע, ורבים נוהגים לציין אותו בנטיעת עצים ובעיסוק בענייני איכות הסביבה. נהוג לאכול ביום זה משבעת המינים, כולם נמנים עם גידולי ארץ ישראל, ויש הנוהגים לערוך בו "סדר ליל ט"ו בשבט" או לקרוא בו את "תיקון פרי עץ הדר".

 

פורים

 

חג פורים הוא אחד מחגי ישראל, שנחוג ברוב המקומות בי"ד באדר, ובירושלים וביתר הערים שהיו מוקפות חומה בימי יהושע בן נון בט"ו באדר (שושן פורים). חג הפורים מבוסס על סיפור מגילת אסתר, בו ניצלו היהודים באימפריה הפרסית מרצח עם שזמם לבצע בהם המן בהסכמת המלך אחשוורוש, והחג הוא יום הודאה לאלוהים על הצלה זו. על פי המגילה, החג נקרא על שום ה"פור" (גורל) שהטיל המן במטרה לקבוע את היום שבו יבוצע הטבח ביהודים - אותו יום שבעקבות רצף אירועים המתוארים במגילת אסתר התהפך הגלגל, והיהודים הם שהרגו באויביהם.החג מצטיין במאפייני השמחה שבו, והאכילה והשתייה נוטלים מקום חשוב בין מנהגיו, ובפרט אכילת מגדנאות וממתקים ושתיית יין. מאפיינים נוספים הם לבישת תחפושותומסכות, בדחנות והרעשה ברעשנים. מצוות החג כוללות גם את חובת קריאת מגילת אסתר בלילה וביום, מסירת משלוחי מנות איש לרעהו וכן מתנות לאביונים.

!פורים הגיע פסח בא

פורים

הרב עובדיה יוסף - הלכות פורים

י"ד אדר תשס"ז

 

Music
פסח - יציאת מצרים

 

פסח (או בשמו המקראי: חג המצות) הוא חג יהודי שמופיע בתנ"ך, הראשון מבין שלושת הרגלים. פסח נחוג שבעה ימים, מט"ו בניסן ועד כ"א בניסן. היום הראשון והאחרון מוגדרים כיום טוב, בהם לפי ההלכה אסור לעשות מלאכה, והימים שביניהם מכונים חול המועד, בהם ישנן מלאכות מותרות.
פסח מציין את יציאת בני ישראל ממצרים, שחלה ביום הראשון לחג. שמו של החג נובע מהפסוק: "ואמרתם זבח פסח הוא לה' אשר פָּסַח על בתי בני ישראל בְּנָגְפּוֹ את מִצְרַיִם ואת בתינו הציל..." (ספר שמות, פרק י"ב, פסוק כ"ז) היום האחרון לחג מציין את קריעת ים סוף ויציאת בני ישראל מעבדות לחירות.
מצוות החג המרכזיות הן איסור אכילה ובעלות על חמץ במהלך כל החג, מצוות אכילת מצה וכן סיפור יציאת מצרים ביום הראשון של החג. הלילה הראשון של החג הוא ליל הסדר, שבו מצווה מן התורה לאכול מצה ומרור ולספר על יציאת מצרים. בזמן שבית המקדש היה קיים, התקיימו בחג הפסח גם מצוות העלייה לרגל לירושלים והקרבת קורבן פסח.
ערכים העומדים בבסיס החג הפכו סמל תרבותי ודתי. סיפור יציאת מצרים והיציאה לחופשי מעבדות העומדים בלב חג הפסח, הפכו את החירות לערך משמעותי המקבל ביטויים רחבים יותר בחג מעצם הסיפור ההיסטורי. המונח "יציאה מעבדות לחירות" השאוב מחג הפסח הפך לביטוי שגור בשפה העברית בהקשרים שונים.

   "אתר זה נבנה בסיוע של משפחת בר-און לעילוי נשמת מרן רבנו עובדיה יוסף בן ר' יעקב זצוק"ל © 2008 בית הכנסת הספרדי - "מצפה רחל with Wix.com

  • w-facebook
  • Twitter Clean
  • w-googleplus
  • w-youtube
bottom of page